Alternatív históriák

Minden, ami alternatív töri: főleg elméletek és "mi-lett-volna-ha" észosztások, ahogy a csövön kifér. Mi ott kezdjük, ahol a törikönyvek abbahagyják.

Friss topikok

Statisztika

free counters

Ha nem lenne karácsony

2011.12.19. 08:30 szs.

grincs.jpgÍgy karácsony előtt adja magát a gondolat, hogy eljátsszunk azzal az alternatív történelmi felvetéssel, hogy mit ünnepelnénk ebben az évben, ha nem lenne karácsony, mármint a szó hagyományos, keresztyén/európai kultúrkörben érvényes értelmében vett karácsony. Mert hogy valamit ünnepelnénk, az biztos, a téli napfordulót nem lehet kihagyni, jóval az ünnep „megkeresztelése” előtt is létezett – végső soron ma is létezik, mikor az eredeti vallásos tartalma már csak egy elenyésző kisebbség számára fontos, sőt, nagyon sokan „karácsonyoznak” nem keresztyén országokban is.

 A kérdés tehát az, hogy nézne ki ma a világ, ha szűk kétezer évvel ezelőtt nem indul útjára egy vallási mozgalom egy félreeső római provinciában, ha elmarad a keresztyénség kialakulása, de legalábbis nem nyer komolyabb teret, nem lesz államvallássá és civilizációkat formáló erővé. (Ehhez több okot is lehetne találni, akár teológiait is, ha Isten számára „egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő, mint egy nap”, akkor az idő teljessége csúszhat akár két-háromezer évvel későbbre is, de ha pusztán történelmileg nézzük, akkor is akad pár banánhéj, amin elcsúszhatott volna a dolog: a keresztyénség megmarad egy balhés irányzatnak a zsidóságon belül, a római államhatalom sikeresen felszámolja őket, vagy később a különféle irányzatok, eretnekségek belharcában felmorzsolódik, stb.) 

 A lényeg az, hogy – már csak a karácsonyi hangulatra és a szerzőre való tekintettel is – most nem a „jót hozott-e a kereszténység a világnak” kérdésre lenne kiélezve a dolog, hanem egyszerűen arra, hogy mit látnánk 2011 karácsonya idején (ami se 2011 nem lenne, se karácsony, persze) egy olyan világban körbenézve, ahol senki sem hallotta még a Jézus nevet, vagy maximum annyian ismerik, mint a kora római császárkor egyéb népszerű prófétáinak és vallási vezetőinek nevét.

betlehemes.jpgLenne-e egy olyan vallás, amit rá lehetne húzni Európa történetére, mint ahogy most összekapcsolható a kontinens története, kultúrája a keresztyénséggel? Ha lenne, milyen vallás lenne, honnan eredne? Egy másik keletről származó, vagy valami kevert, felhasználva a régi görög/római elemeket, vagy valami északibb? Vagy valami teljesen más? A Római birodalom elkötelezte volna magát egy államvallás mellett mindenképp?

Lenne-e iszlám? Ha kialakult volna a keresztyénség nélkül az iszlám, akkor lett volna valami más vallás, ami megállította volna az Európa felé való terjeszkedését? Vagy Európa – Afrika – a Közel-Kelet egy nagy boldog családként élne valamiféle modern, szövetségi alapú kalifátusban, összekötve egy több mint ezer éves közös vallással, múlttal és kultúrával? (És mondjuk egy ilyen szuperiszlám-világba születne meg egy Jóshua nevű gyerek? Meg hogy hívnák azt az államot, aminek a területén világra jönne?)

Tudnánk-e okostelefont, táblagépet és 3D HD tévét venni magunknak az ünnepekre, vagy ez valami sci-fi dolog lenne még csak? Esetleg a rég meghaladott múlt és last-minute holdutazásra hajtanánk inkább, meg valami agyi implantra a gyereknek?

És mit kívánnánk egymásnak a kellemes áldott/boldog karácsonyi ünnepek helyett?

 

süti beállítások módosítása