Alternatív históriák

Minden, ami alternatív töri: főleg elméletek és "mi-lett-volna-ha" észosztások, ahogy a csövön kifér. Mi ott kezdjük, ahol a törikönyvek abbahagyják.

Friss topikok

Statisztika

free counters

Bundesrepublik Amerika?

2011.10.04. 08:30 L. N. Peters

Régi urbanlegend, hogy valamikor az Egyesült Államok törvényhozásában szavazásra került sor abban a kérdésben, hogy mi legyen az USA hivatalos nyelve. Mármint hogy az angol-e, vagy a német.

Állítólag egyetlen szavazat döntött. Ezt az egy szál voksot pedig éppen a Németországból emigrált apa fia, Frederick Muhlenberg adta le...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frederick Muhlenberg

 

A valóságban nem így történt.

Az Egyesült Államoknak voltaképpen a nálunk ismert értelemben véve nincs is hivatalos nyelve.

Valójában az ominózus vita - az urbanlegend valóságalapja - 1795. január 13-án volt. Egy 83 képviselőből álló bizottság azt vitatta meg, engedélyezi-e néhány törvény német nyelvre fordítását, illetve hivatalosnak ismeri-e majd el a leendő fordítás szövegét.

A német fordítás a német nyelvű amerikaiak életét lett volna hivatott megkönnyíteni. Ma is sok német származású amerikai van, akkoriban ezek aránya még nagyobb volt. A XVIII. század folyamán igen sokan vándoroltak ki a német államokból - mint Muhlenberg édesapja is, aki az amerikai lutheránus egyház egyik alapítója volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muhlenberg otthona

A bizottsági ülésen döntés nem született, a jelenlévők csupán arról határoztak, elnapolják-e a kérdés vitáját egy későbbi időpontra. Végül 42-41 arányban (azaz egy szavazattal) az az álláspont diadalmaskodott, hogy nincs szükség újratárgyalásra, s ezzel gyakorlatilag megölték az előterjesztést. A szavazás tehát nem is arról szólt, elfogadják-e az előterjesztést, csak arról, tárgyaljanak-e róla egyáltalán.

-----------------------------

Engedjük el a fantáziánkat.

Képzeljük el, hogy valóban megtörtént az ominózus szavazás, valóban felmerült, mi is legyen a születő USA hivatalos nyelve, de - egy szavazattal a német nyelv diadalmaskodott...

-----

Vajon mennyiben lett volna más ettől a történelem?

 

süti beállítások módosítása