Alternatív históriák

Minden, ami alternatív töri: főleg elméletek és "mi-lett-volna-ha" észosztások, ahogy a csövön kifér. Mi ott kezdjük, ahol a törikönyvek abbahagyják.

Friss topikok

Statisztika

free counters

Beköszöntő

2011.03.14. 08:45 szs.

SZÉP BEKÖSZÖNTŐ SZÓZAT

 

Egy szeg miatt a patkó elveszett
A patkó miatt a ló elveszett
A ló miatt a lovas elveszett.

A lovas miatt a csata elveszett
A csata miatt az ország elveszett
Verd be jól azt a patkószeget!”

(Angol gyermekvers)

Az új blog elé mottónak választottam a fenti gyermekverset. A mondóka szépen elárulja, mi miatt történt a katasztrófa: az ország elveszett a csata miatt, a csata a lovas miatt, a lovas a ló miatt, a ló a patkó miatt, a patkó a szeg miatt…

És vajon a szeg miért? Talán valami szükségszerűség miatt?

A valódi történelemben ritkán történnek ilyen egyszerű ok-okozat jelleggel a dolgok, sőt: a történelemben soha semminek sincs egyetlen oka.

Nagyképű szükségszerűség helyett a történelemben a személyes döntés következményeit, a személyes felelősséget keresem.

A jó versben nemcsak a leírt, a le nem írt szónak is jelentősége van. A jó novellában a szituáció alapjait a (gyakran nem részletezett) háttércselekmény teremti meg. A történelem valósága mögött pedig ott lappanganak a meg nem valósult tettek, az elszalasztott lehetőségek, a ki nem mondott szavak. Ezeket keresem, ezeket fogom itt felmutatni. Mert a jövőt ezek is befolyásolják.

A történészek szeretik a történelmet olyan előre programozott folyamatnak tekinteni, amelynek a célja a jelen előidézése. Gyakran elfeledkeznek arról, hogy a jelen pillanata is csak apró fodor az idő folyamában, amely tovább hömpölyög a jövő felé.

Nem vagyok profi történész. Valamikor az akartam lenni, de amióta rájöttem, hogy a történettudomány végzetelvű, már nem akarok.

A profik azt gondolják ők a jobbak.

A Titanicot profik csinálták.

Noé bárkáját meg amatőrök.

(lnpeters)


Üdvözlet az olvasónak!


Szerzőtársam előszavához mindössze pár dolgot tennék hozzá. A blogon, mint az már kiderült, az alternatív történelemmel foglalkozunk: rendszeresen felvetünk (reményeink szerint megvitatunk) olyan fordulópontokat, ahol másfelé fordulhattak volna az események, magyar- és világtörténelmi témákat egyaránt. De közlünk majd olyan novellákat, regényrészleteket is, amik valamiféle alternatív történelemben játszódnak, lévén mindketten olyan szerzők vagyunk, akik már kacérkodtunk ilyesmivel. De várhatóak könyv- és filmismertetések is, illetve esszék, mind a tematikához kapcsolódva, természetesen.

Nem vagyunk történészek, se politikusok, számunkra az alternatív történelem egy érdekes játék (ami komoly dolog), méghozzá olyan, amit közösen jó művelni: ezért várunk mindenkit, aki felveszi a fonalat és van véleménye (ellenvéleménye) a felvetett gondolatokkal, fordulópontokkal kapcsolatban: a történelem nem magányos műfaj, az alternatív változata sem lehet az.

(szs)

 

süti beállítások módosítása